Čovječe! Nisi u istinskom imanu sve dok drugima iznalaziš mahane, a ni sam nisi bez njih. Stoga, prvo otkloni svoju mahanu, a ostavi druge i njihove mahane. Ali, znaj, nikada nećeš moći otkloniti sve svoje mahane, pa je najpreče da se njima posvetiš i pozabaviš. A ako želiš biti pravedan onda ne istražuj tudje mahane pa ćeš i Allahu džellešanuhu biti drag i mio. (Al Hasan Al Basri)

 

MUKABELA

Esselamu alejkum,

In Sha Allah dana 17.05.2018 godine nakon podne namaza ucice se Mukabela u dzematu Veliki Rit.

-18.05.2018 godine mukabela dzemat Novi Sad - grad

19.05.2018 godine dzemat Adice .

Bujrum.

 

Teravije u dzematu Adice

 

Ramazanska cestitka glavnog imam u Novom Sadu hadzdzi Fadila ef. Murati

 

U utorak , 15.5.2018. god., sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec Ramazan, kada se klanja i prva teravija, a utorak je prvi dan posta. Ramazani-šerif je mjesec Allahove milosti i oprosta, mjesec odricanja i ustezanja, ali i mjesec nade i velikih očekivanja, mjesec suosjećanja i zajedništva, mjesec davanja i pomaganja, mjesec pobjeda i uspjeha.

Ramazan je mjesec kojeg je Poslanik s.a.v.s. opisao ovim riječima: “O ljudi, prikučio vam se častan mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka, mjesec u kojem je noć Lejletul kadr vrijednija od hiljadu mjeseci. Bog vam naređuje da obdan postite a noći u ibadetu provodite. Ko obavi nafilu u Ramazanu kao da je obavio farz izvan Ramazana, a ko obavi farz u Ramazanu kao da je obavio 70 farzova izvan Ramazana. Mjesec Ramazan je mjesec strpljenja, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana i mjesec u kojem se povećava prihod i opskrba vjernicima. U njemu posebno praktikujte 4 stvari. Dvije s kojima ćete zadovoljiti vašeg Stvoritelja i dvoje bez kojih vi nikako ne možete. Ono s čim ćete Stvoritelja zadovoljiti jest često izgovarajte Kelime i šehadet i istigfar a ono bez čega ne možete da molite Allaha dž.š. za Džennet i tražite zaštitu od Džehenema. Ko priredi iftar postaču ima nagradu kao da je roba oslobodio i bit će mu oprošteni mali grijesi učinjeni prema Bogu.”

Svim vjernicima čestitam nastupajući Ramazani-šerif sa dovom Uzvišenom Allahu dž.š. da ukabuli naš post, namaze, mukabele, sadekatul-fitr, sehure i iftare, i naše iskrene dove.

Ramazani-šerif mubarek!

 

Održano predramazansko savjetovanje u Beogradu

U četvrtak 03.05.2018. godine u rezidenciji Mešihata IZ-e u Srbiji u Beogradu, u skladu sa odlukom Mešihata, održano je predramazansko savjetovanje za imame na području Muftijstva beogradsko-novosadskog.

Prisutnima se na početku obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić nakon čega je uslijedila diskusija na temu što bolje organizacije ramazanskih aktivnosti.

 

 

 

Direktor Medrese posjetio  centralu Muftijstva novosadskog i Medžlis IZ-e Novi Sad

U petak, 05.01.2018. godine, direktor Medrese Gazi Isa-beg dr. Rešad ef. Plojović boravio je u zijaret Medžlisu IZ-e Novi Sad i tom prilikom se susreo sa glavnim imamom Fadil ef. Muratijem, sekretarom Muftijstva novosadskog i predsjednikom Medžlisa IZ-e Novi Sad, a potom je predvodio džuma namaz u džematu Adice.

Tokom posjete iskazana je srdačna dobrodošlica direktoru Medrese i evocirane su uspomene na teški period od 2007-2011, kada je dr. Plojović obnašao dužnost muftije beogradsko-novosadskog, kada je i započet projekat izgradnje džamije u Adicama i brojni drugi projekti na prostoru ovog Muftijstva, te otpočela agresija na ovaj dio Islamske zajednice, ali i slogu i snagu džemata koji su, uz Allahovu pomoć, urodili opstankom cjelovite Islamske zajednice i uspješnom odbranom njene infrastrukture, posebno centrale Muftijstva i Medžlisa u Novom Sadu.

 

 

Predavači Mešihata održali hutbe u Muftijstvu beogradsko-novosadskom

Po preporuci predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji muftije dr. Mevlud ef. Duduća, 29.12.2017. godine, delegacija predavača Mešihata održala je džumanske hutbe u Muftijstvu beogradsko-novosadskom.
Delegaciju su činili profesor Medrese Muhedin ef. Latifović, hfz. Nedžad ef. Čupović, sekretar Škole Kur'ana Časnog prof. Džemil Destanović, prof. Senad Saračević i Amel ef. Husović.
Profesori Latifović i Saračević obišli su Muhadžir džamiju u Subotici, gdje je Muhedin-efendija održao hutbu i predvodio džumu namaz. Hatib u Velikom Ritu bio je hfz. Čupović, u džamiji u Adicama efendija Husović, dok je prof. Destanović održao hutbu u džematu Beočin.
Domaćini iz Muftijstva beogradsko-novosadskog zahvalili su se predavačima Mešihata na zijaretu i korisnim nasihatima koje su džematlijama uputili sa džamijskih mimbera i zamolili da im muftija Dudić uskoro pošalje još jednu delegaciju.
www.mesihat.org

 

 

Verska pouka u dzematu Adice

Dana 17.12.2017 godine predstavnici Medzlisa Islamske zajednice Novi Sad obisli su dzemat Adice gde su prisustvovali verskoj pouci te su detaljno bili upoznati od strane imama Gzima ef. Plavcija o planu i radu verske pouke. Predstavnici Medzlisa bili su prijatno iznenadjeni znanjem polaznika verske pouke koji su pokazali polaznici mekteba. Tom prilikom je ukazano zahvalnost imamu na marljivom radu istakavsi da je verska pouka prvi stepen pokretac za opstanak Islama i ostavljanje emaneta koji dolaze poslije nas. te da su deca buduca svijetlost Islama.

PROUCEN MEVLUD U MESDZIDU U NOVOM SADU

Muftijstvo Novosadsko, Medžlis Odbora  Novi Sad organizovao je povodom 12. rebiu-l-evvela, dana kada je rođen posljednji Božji poslanik Muhamed a.s., svečanost u Novosadskom mesdzidu (poslije jacije namaza).
 Svečanost u Novom Sadu je otpočela nakon završetka jacije namaza kada je glavni imam u Novom Sadu Fadil ef. Murati odrzao prigodno predavanje o zivotu i djelovanju Muhammeda a.s na zivot askaba i na danasnji zivot muslimana.Nakon predavanja Fadil ef. Murati , Gzim ef. Plavci i Veton ef. Zorjani su proucili mevlud.
Svečanost je završena dovom koju je proučio Fadil ef. Murati, glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Sad i imam Novosadskog mesdzida, a  prisutni vjernici su nakon dove ispunjenih srca  jedni drugima mubareklisali 12. rebiu-i-evvel.

Predstavnici Medzlisa Islamske zajednice Novi Sad prisustvovali obeljezavanju dana Drzavnosti UAE

Dan državnosti obilježen je svečanošću u Beogradu koju je organizirao
ambasador te zemlje u Srbiji Džuma Rašid Al Daheri na kojem su
prisustvovali predstavnici Medzlisa Islamske zajednice Novi Sad na celu sa glavnim imamom Fadil ef. Muratijem.

Dan državnosti UAE proslavlja se u znak sjećanja na 2. decembar 1971.
godine kada je proglašeno ujedinjenje šest emirata, dok je sedmi emirat
ušao u sastav države dva mjeseca kasnije.

 

 

Predsjednik Skupštine Turske Kahraman posjetio Medžlis Novi Sad

Dana 24.10.2017 godine Predsjednik Velike narodne Skupstine Republike Turske Ismail Kahraman posjetio je Medzlis Islamske zajednice Novi Sad.

Predsjednika Kahramana primio je glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Sad Fadil ef. Murati i predsjednik Medžlisa mr. Fensap Kajkus koji su upoznali gosta sa strukturom i radom Islamske zajednice, te stanjem islama i muslimana u ovom dijelu Srbije.

Fadil ef. je istakao da je u značajnoj mjeri poboljšan status muslimana zahvaljujući aktivnostima Mešihata IZ-e u Srbiji na ovom prostoru.

 

 

Podjela bajramskih humanitarnih paketa ugroženima

Muftijstvo novosadsko dana 24.06.2017. godine, uoči Ramazanskog bajrama,izvršio je podjelu 300 humanitarnih prehrambenih paketa ugroženima na području novosadskog muftijstva.
Ovo je cetvrta podjela ovakve vrste pomoći u toku ovog Ramazana, kada je podijeljeno oko 800 humanitarnih paketa.

 

Predstavnici Islamske zajednice na iftaru kod narodnog poslanika Muamera Zukorlića na Dedinju

Među više od 130 prisutnih za iftarskom sofrom su bili i izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar obrazovanja Mladen Šarčević, potpredsednica SNS-a Marija Obradović, potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, više od dvadeset narodnih poslanika iz većine poslaničkih grupa, ambasador OSCE-a i skoro svi ambasadori muslimanskih zemalja, te brojni predstavnici javnog, političkog i kulturnog života. Višečlanu delegaciju Islamske zajednice sa prostora Sandžaka, Beograda,Vojvodine i Preševa predvodio je predsednik Mešihata muftija dr. Mevlud Dudić.

iftar za studente

U utorak 13..06.2017. godine Medzlis IZ-e Novi Sad upriličio je iftar za postace dzemata Novi Sad. Musafiri na iftaru su bili studenti iz Novog Pazara i Libije.

PODJELA HUMANITARNE POMOCI

Dana 10. juna 2017. godine, u organizaciji Medzlisa Islamske zajednice Novi Sad podijeljena je humanitarna pomoć u vidu prehrambenih namirnica u dzematu Adice. Pomoć je donirala Fondacija šeika Kalife bin Zajeda al Nahjana posredstvom Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu.

Iftari u Novom Sadu

U srijedu 07.06.2017. godine Mešihat IZ-e u Srbiji upriličio je iftar za postače džemata Novi Sad (grad) i Veliki Rit u Novosadskom medžlisu.

Ovaj iftar je jedan u nizu kojeg Mešihat u toku ovog Ramazana organizira za džematlije Muftijstva beogradsko-novosadskog.

Upriličen iftar u novosadskom džematu Adice

U ponedjeljak 05.06.2017. godine Mešihat IZ-e u Srbiji upriličio je iftar za postače džemata Adice u Medžlisu IZ-e Novi Sad.

Ovaj iftar je samo jedan u nizu kojeg Mešihat u roku ovog Ramazana organizira za džematlije i izbjeglice na području Muftijstva beogradsko-novosadskog.

 

poDJELA HURMI MUSLIMANIMA

NOVOG SADA

Dana 03.06.2017 godine Islamska zajednica Novi Sad , a uz podrsku Ambasade UAE podjeljene su hurme muslimanima u Novi Sad-grad, Adice i Veliki Rit.

PODJELA HUMANITARNE POMOCI

Prvoga dana Ramazana, 27. maja 2017. godine, u organizaciji Medzlisa Islamske zajednice Novi Sad podijeljena je humanitarna pomoć u vidu prehrambenih namirnica. Pomoć je donirala Fondacija šeika Kalife bin Zajeda al Nahjana posredstvom Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu.

 

Susret glavnog imama Fadila ef. Muratija i glavnog imama u Beocinu Gzima ef. Plavcija sa Mishary Rashid Alafasy

 

 

Muftija Dudić i glavni imam u Novom Sadu Fadil ef. Murati sa gradonačelnikom Novog Sada

muftija gradonacalnik

Delegacija Islamske zajednice u Srbiji predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, koju su činili novosadski glavni imam Fadil ef. Murati i sekretar Mešihata dr. Ferid Bulić, 13.04.2017. godine, posjetila je gradonačelnika Novog Sada g-dina Miloša Vučevića.

Tom prilikom, bilo je riječi o saradnji grada Novog Sada sa Medžlisom IZ-e Novi Sad. Muftija Dudić je upoznao gradonačelnika sa džematima u okviru Novosadskog medžlisa kao i njihovim potrebama.

G-din Vučević je istakao da je on gradonačelnik svih građana bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost te da će uvijek biti na usluzi muslimanima Novog Sada.

 

 

Delegacija Medrese u posjeti muslimanima u Vojvodini

U subotu, 02.07. 2016, delegacija Medrese Gazi Isa-beg, u sklopu ramazanskih zijareta, posjetila je dzemate u Novom Sadu i Beočinu.
U Beočinu je delegacija prisustvovala zajedničkom iftaru, kojem su pored glavnog imama Fadil ef., imama i dzematlija prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave opštine Beočin. U svom obraćanju nakon iftara dr. Rešad ef. Plojović je istako da se raduje što je većina planova i snova dzematlija i njegovih iz 2007. po pitanju izgradnje dzamije i pomoćnih objekata ispunjeni, tako da muslimani Beočina mogu dostojanstveno i sa ponosom kazati da pripadaju ovom dzematu. Pored direktora medrese, koji je nakon iftara predvodio teraviju u Novom Sadu, delegaciju su činili prof. Muhedin ef. Latifović i Prof. Senad ef. Saračević, koji su teraviju namaz obavili i odrzali predavanje u dzematu Adice.

 

Zamenik ambasadora Irana na iftaru u Novom Sadu

U cetvrtak, 30 juna u prepunoj sali u Adicama priredjen je 16 po redu iftar za 130 postaca.

Domaćin ovoga susreta bio je glavni imam u Vojvodini Fadil ef. Murati.

U prepunoj sali mesdzida u Adicama , uz glavnog imama Fadila ef. Muratija i njegove pomoćnike, iftaru su prisustvovali zamenik Ambasadora Irana Naser Farid sa saradnicima, imami i predsjednici dzamijskih odbora i dzematlije sa teritorije Novoga Sada te studenti iz Arapskih zemalja.

U svome obraćanju Fadil ef. je pozvao na ramazansko susretanje svakoga sa sobom, na preispitivanje sebe i svojih postupaka, na veći trud u poslovima i dužnostima koji su nam povjereni i odgovoran odnos prema drugima.Ujedno se zahvalio dzematu na velikom odzivu na ovaj iftar koji poseban znacaj daju i musafiri iz ambasade Irana.

 

Muftija Dudic sa ambasadorom Turske Mehmed Kemal Bozaj na iftaru u Novom Sadu

U organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji , a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Beogradu, 21.06.2016. godine, u Novom Sadu na splavu „Plavi Dunavac “ na Dunavu,  upriličen je iftar kojem su prisustvovali imami i predsjednici džemata Muftijstva novosadskog, kao i predstavnici političkog i kulturnog života Novog Sada, Beočina i okoline.

Obzirom da je iftar upriličen u noći Bedra, muftija Dudić se obratio prisutnima podsjećajući ih na poruke i pouke ove najznačajnije bitke u povijesti islama.

Tom prilikom predsjednik Mešihata nakon zahvale turskom ambasadoru, uručio mu je zahvalnicu za podršku radu Mešihata.

Ambasador Mehmed Kemal Bozaj u svom obraćanju zahvalio se muftiji Dudiću na organizaciji ovakvog iftarskog druženja, obećavši da će Ambasada Republike Turske uvijek biti na raspolaganju IZ-i i muslimanima u Srbiji.

Iftaru je prisustvovala i delegacija opštine Beočin, predvođena predsjednikom Skupštine Zoranom Stokućom, koji se takođe obratio skupu.

Dovu na kraju skupa proučio je novosadski glavni imam Fadil ef. Murati.

Pored predsjednika Mešihata, muftije dr. Mevlud ef. Dudića u delegaciji su bili muftija preševski Fikret ef. Limani i generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj.

IFTAR U VELIKOM RITU

Dana 20.06.2016 godine Islamska zajednica Novi Sad , a uz podrsku Ambasade UAE organizovan je iftar za muslimane Novog Sada.Iftari su bili organizovani u dzematima Adice i Veliki Rit-Klisa.

 

OTVORENI IFTAR ZA MUSLIMANE NOVOG SADA

Dana 13.06.2016 godine Islamska zajednica Novi Sad , a uz podrsku Ambasade UAE organizovan je iftar za muslimane Novog Sada.Iftari su bili organizovani u dzematima Adice i Veliki Rit-Klisa.

 

PREDSTAVNICI AMBASADE UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA PRISUSTVOVALA JE PODELI HURMI MUSLIMANIMA U NOVOM SADU

Dana 13.06.2016 godine Islamska zajednica Novi Sad , a uz podrsku Ambasade UAE podjeljene su hurme muslimanima u Novi Sad-grad, Adice i Veliki Rit. Podjeli hurmi prisustvovali su i predstavnici iz Ambasade UAE i tom prilikom uverila se da donaciju koju su dali muslimanima Novoga Sada ide na mjesta u kojima su namenjena.Jedan dio hurmi bice usmereni nasoj braci iz Sirije i Irakaj koji se nalaze u migracionim centrima.

Muftija Dudić prisustvovao iftaru u Adicama

U organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji, a uz podršku Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu, 07.06.2016. godine, upriličeni su iftari u novosadskim džematima Adice i Veliki Rit, kao i u džematu Beočin, na kojima su prisutvovali predstavnici Mešihata Islamske zajednice na čelu sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.Tom prlikom, priređeno je 400 iftarskih obroka za postače iz pomenutih džemata, uglavnom romske populacije slabog materijalnog stanja.Na iftaru u Adicama prisutnima se obratio muftija Dudić, gdje je učešće uzeo i šef kabineta gradonačelnika Novog Sada, koji je takođe imao svoje obraćanje. Predsjednik Mešihata je tim povodom dao izjavu i Radio televiziji Vojvodine.U Velikom Ritu na iftaru je gostovao v.d. muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, a u Beočinu novopazarski glavni imam Asmir ef. Crnovršanin i generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj. Također, u beočinskom džematu gost je bio predsjednik Skupštine opštine Beočin sa saradnicima.

Муфтија Мелвуд Дудић посетио Нови Сад

НОВИ САД –На путу обележавања исламског месеца рамазана, председник Исламске заједнице у Србији Муфтија Мевлуд Дудић, посетио је и Нови Сад, и том приликом приређена је свечана вечера за око четири стотине чланова заједнице.

...

мелвуд дудиц
www.youtube.com

Током месеца рамазана, муслимани са заласком сунца завршавају свој целодневни пост – ибадет – који почиње наредног дана изласком сунца, и састоји се од устезања од телесних ужитака – укључујући и јело и пиће. Рамазански пост се сматра и својеврсном школом јачања тела и духа.

Председник Исламске заједнице у Србији посетио је молитвени дом у Новом Саду у присуству представника Министарства вакуфа из Краљевине Саудијске Арабије, за верска питања и задужбине, Мухамеда ел Шеифа Малтрудиа.

 Извор: РТВ

 

Predsjednik Mešihata uručio hedije za džemate i imame

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija Mevlud-ef. Dudić sa delegacijom 8. 3. 2016. godine uručio je hedije za džemate i imame Muftijstva beogradsko-novosadskog.

Za džemate spomenutog muftijstva uručena su džubad i ahmedije koje su primili imami džemata. Također imami su dobili i odijela.

Ovu donaciju obezbijedio je Mešihat posredstvom Kemal-ef. Sejdovića iz Frankfurta.

U ime svih imama Muftiji i Mešihatu se zahvalio glavni imam Medžlisa IZ- Novi Sad Fadil Murati, kao i na svim dosadašnjim pomoćima dobijenim od Mešihata.

 

 

Večer Kur'ana održana u Novom Sadu

 Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je noć druženja sa Kur'anskim ajetima upriličio 01.01.2016. godine i u novosadskom džematu Adice.

Posle uvodne riječi novosadskog glavnog imama Fadil ef. Muratija u prepunoj džamiji, džematlijama su se predstavili: hfz. mg. Bajram Ajeti, hfz. Abdurahman ef. Kujević, hfz. dr. Almir ef. Pramenković, hfz. dr. Haris ef. Hadžić, hfz. Ammar ef. Muderizović i Ensar Latifović koji su svjom prelijepim učenjem oduševili pristune.

Nakon što se džmatlijama obratio na albanskom jeziku, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić izrazio je radnost što ovu kalendarsku godinu  započinjemo onim sto je Allahu dž.š. najdraže – Kur'anom. Imajući u vidu da je ovo završna manfestacija obilježavanja mjeseca rođenja poslednjeg Allahovog Poslanika koje su bile upriličene od Priboja do Rožaja, u Adicama svjedočimo da živimo po uputama Allaha dž.š. slijedeći primjer Muhammeda a.s. Muftija dr. Dudić je dodao i da se Kur'ana niko ne treba bojati jer kao što je Muhammed a.s. posalt iz milosti prema svjetovima tako su i muslimani blagodat za čovječanstvo.

Nakon toga, upriličeno je druženje u džematskim prostorijama delegacije Mešihata sa domaćinima džemata Adice.

 

Vece Kur'ana u Novom Sadu 1. Januara 2016 godine u mesdzidu u Adicama

POZIV VJERNICIMA

 

Mešihat ponovo pomaže izbjeglicama u Vojvodini

Delegacija Muftijstva novosadskog, predvođena novosadskim glavnim imamom Fadil-ef. Muratijem, 29.12.2015. godine, obišla je migrante u blizini Novog Sada. 

Tom prilikom podijeljeno je preko 550 obroka za koje je finansije obezbijedio Mešihat IZ-e u Srbiji.

Podjelu je izvršio Fadil-ef. Murati sa članovima Odbora Medžlisa IZ-e Novi Sad.

 

 

 

 

NASTAVLJENA AKCIJA PRUZANJEM POMOCI IZBEGLICAMA

Dana, 06.12.2015. godine,  delegacija IZ-e Novi Sad  uručila je humanitarnu pomoć izbjeglicama koje se nalaze u prihvatnim centru u Šidu.

Tom prilikom distribuirana je hrana za 500 migranata i podjeljena je garderoba koja je bila preko potrebna u ovim hladnim danima migrantima.

Distribuciju hrane obavio je novosadski glavni imam Fadil ef. Murati sa saradnicima, čime je nastavljena podrška migrantima koju Mešihat pruža od početka izbjegličke krize.

 

Održana Skupština Muftijstva beogradsko-novosadskog

 

U petak 20.11.2015. godine u Beočinu je održana redovna Skupština Muftijstva beogradsko-novosadskog, koju je vodio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uz prisustvo imama i predsjednika medžlisa i džemata pomenutog muftijstva.

Na Skupštini je bilo riječi o značaju mektebske nastave uz zaključak da se od naredne godine u svim džematima Muftijstva beogradsko-novosadskog pristupi realizaciji ove tradicionalne i nezamjenjive vjerske edukacije djece.

Takođe su utvrđene visine iznosa članarine i vjerskih usluga koje će se primjenjivati od 2016. godine na području ovog muftijstva.

Pod tačkom razno muftija dr. Dudić je pisutne podsjetio na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze muslimani, uz akcenat na odnos između imama i džemata.

 

Predstavnici IZ-e kod clana Gradskog veca za kulturu Gospodina Vanje Vucenovica

Dana 02.11.2015 glavni imam u Novom Sadu Fadil ef. Murati sa svojim saradnicima sastao se sa clanom gradskog veca za kulturu gospodinom Vanjom Vucenovicem u kome je domacina upoznao sa radom Islamske zajednice Novi Sad, istorijom i njenim aktivnostima.

Na kraju sastanka dogovorena saradnja i cesci susreti izmedju Islamske zajednice i Gradske vlasti.

 

Medžlis IZ-e Novi Sad priredio bajramski ručak za 2500 izbjeglica

Džematlije Novog Sada, Adica i Velikog Rita kupili su 70 kurbana i prikupili 2.000 eura da bi prvog, drugog i trećeg dana Kurban bajrama izbjeglicama na graničnom prijelazu kod Šida priredili bajramski ručak , organizovali podjelu dječijih bajramskih paketića, odjece, obuce, pelena, mleka i kišnih kabanica. Akciju je predvodio glavni imam u Novom Sadu Fadil ef. Murati sa svojim dzematlijama.Vazno je istaci da je ovo prva velika akcija koja je organizovana na teritoriji AP Vojvodine za migrante koji se nalaze na teritoriji R.Srbije.Ova donacija Novosadskog medžlisa ukupne vrijednosti od oko 10.000 eura, čiji su džematlije uglavnom slabog materijalnog stanja, samo je jedna u nizu pomoći koju je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa svojim muftijstvima, medžlisima i džematima organizovao i planira realizovati u toku izbjegličke krize.

GALERIJA SLIKA

 

Bajramska cestitka glavnog imama Fadila ef. Murati

˝Poštovana braćo i sestre, dragi prijatelji, u povodu Kurban bajrama u ime Islamske zajednice i u svoje lično ime želim svim muslimanima i muslimankama čestitati nastupajući Kurban bajram. Kurban bajram je dan u kojem se podsjećamo na veliku žrtvu koju je u ime nas podnio Ibrahim a.s. Zbog toga Kurban bajram predstavlja dan ispunjenja zavjeta, roditeljske sreće, dječije zahvalnosti i velike Božije milosti prema Ismailu a.s. i svima nama. Neka nam je uvijek na umu da je život bez vjere prazan, a vjera bez žrtve lišena svakog smisla. Bajram je manifestacija našeg zajedništva u porodici i komšiluku sa rodbinom i prijateljima. Bajram je vrijeme našeg okupljanja, dan milosrđa i podstreka za novo dobro. Molimo Allaha dž.š. da ojača našu vjeru kako bi smo savladali poteškoće i pobijedili vlastitu sebičnost. Neka bajramski dani unesu radost u naše domove i povežu naša srca u ljubavi i pažnji. Svima vama od srca želim Bajram Šerif Mubarek Olsun˝.

 

 

Predsjednik MeSihata sa ambasadorom Turske na iftaru

u Novom Sadu

Pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, a u organizaciji Muftijstva beogradsko-novosadskog, 20.06.2015. godine, organizovani su iftari u Novom Sadu i Velikom Ritu. Delagaciju Islamske zajednice predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je u prisustvu velikog broja džematlija govorio o značaju pravilnog predstavljanja islama na ovim prostorima, ističući posebnu ulogu i značaj mjeseca posta u životu muslimana.

Iftaru u Novom Sadu prisustvovao je i ambasador Republike Turske Mehmet Kemal Bozaj koji je, obraćajući se prisutnima, istakao svoju radost zbog učešća na ovom skupu, naglasivši da je ovo nastavak dobre saradnje sa Islamskom zajednicom i muftijom Dudićem. 

Nakon Beočina i Adica, ovo je druga noć zaredom organizovanja iftara u Muftijstvu beogradsko-novosadskom.

 

Mešihat priredio zajedničke iftare u Beočinu i Adicama

 20. Juni 2015.
 

iftar

 

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice i saradnji sa CHR-om ”Hajrat” dana 19. juna 2015. Godine u petak u Beočinu i Adicama je organiziran zajednički iftar.

Za preko stotinu postača u džematu Beočin priređen je iftar na kome je prisustvovao i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud Dudić.

Nako uvodnog obraćanje imama dzemata, prisutni

ma se obratio predsjednik Mešihata mubareklišući im ramazanske dane i ističući ponos na svemu onome što je ovaj Medžlis uradio, počev od džamije, abdesthane, gasulhane, do upravne zgrade, imamskog stana, kafeterije te prostorija za omladinsko druženje.

”Ovako funkcionise uređena zajednica. Ponosim se na ono što ovdje radite” – istakao je muftija Dudić, a nakon toga govorio o fadiletima Ramazana.

Predsjednik Medžlisa IZ Novi Sad, zahvalio se muftiji Dudiću i delegaciji koja je prisustvovala zajedničkom iftaru.

Zajedničku dovu je proučio također muftija dr. Dudić.

Iste večeri u džematu Adice organiziran je iftar za sedamdeset postaca, a iftaru su prisuatvovali i glavni imam novosadskog Medžlisa Fadil-ef. Murati i direktor CHR Hajrat Mirsad-ef. Bećirović, koji su prisutnima na iftaru govorili o fadiletima posta.

Ovu su prvi iftari u ovom Ramazanu, a planirana je organizacija zajedničkih iftara na području beogradsko-novosadskog muftijstva u deset džemata za šest stotina postača.

 

Održano predramazansko savjetovanje u Subotici

 7. Juni 2015.
 

 

U skladu sa odlukom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji o organizovanju predramazanskih savjetovanja, u nedjelju 7.6.2015. godine, u Subotici je održano prvo predramazansko savjetovanje.

Ovom islamskom edukativnom skupu prisustvovali su imami i predsjednici medžlisa i džemata Muftijstva beogradsko-novosadskog, a izlaganja su imali predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić i direktor Medrese Gazi Isa-beg Rešad-ef. Plojović, a moderator savjetovanja bio je generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj.

Predsjednik Mešihata je izlagao na temu “Uloga imama i džemata u mjesecu Ramazanu”, a direktor Medrese “O značaju organizovanog sakupljanja zekata i sadekatu-l-fitra” uz prikaz dokumentarnog filma na ovu temu.

Imami i predsjednici medžlisa i džemata Zemun, Krnjača, Makiš, Novi Sad, Adice, Veliki Rit, Beočin i Subotica imali su prilike od najviših predstavnika Islamske zajednice čuti korisne savjete i poruke u cilju što boljeg organizovanja ramzanskih aktivnosti i svuh drugih akcija i projekata Islamske zajednice.

Predramazansko savjetovanje održat će se i u Novom Pazaru i Preševu.

 

DELEGACIJA MUFTIJSTVA BEOGRADSKO-NOVOSADSKOG POSETILA ISLAMSKI CENTAR "KRALJ FAHD"

Nakon susreta sa Reisu-l-ulemom, istoga dana, delegacija Muftijstva beogradsko-novosadskog je posjetila Islamski kulturni centar "Kralj Fahd" gdje su razgovarali sa direktorom vjerskog atašea pri ambasadi Saudijske Arabije, Abdul Medzid bin Gajsom. Na sastanku je bilo razgovora o podršci projektima Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na prostoru tog muftijstva.

DELEGACIJA MUFTIJSTVA BEOGRADSKO-NOVOSADSKOG POSETILA REISU-L-ULEMU

Dana, 24.12.2014. godine delegacija Beogradsko-novosadskog muftijstva predvođena predsjednikom Mešihata, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem posjetila je reisu-l-ulemu mr. Husein-ef. Kavazovića. Tom prilikom imami iz Novog Sada, Beočina, Adica, Subotice, Velikog Rita, Zemuna, Loznice i Krnjače informisali su reisu-l-ulemu o stanju u svojim džematima iznoseći svoje potrebe. 

Reisu-l-ulema je izrazio zadovoljstvo sto imami u svojim džematima rade na podizanju svijesti. Zamolio je imame da vode računa o povjerenom emanetu, da budu svjesni svoje uloge. Reis je u razgovoru istakao da živimo u teškim vremenima i da je važno da se odgajaju generacije dobrih ljudi.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić se zahvalio reisu i istakao značaj podrške ovim džematima.

MUFTIJA DUDIC U POSJETI MUFTIJI LJUBLJANSKOM

Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, u subotu u nedjelju, 13. i 14. decembra ove godine, boravila je u zvaničnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Sloveniji.

Ovaj Mešihat u svom sastavu ima 18 džemata, u svakom džematu po jednog imama. U svim mjestima džematski objekti su vlasništvu Islamske zajednice. Muftija ljubljanski dr. Nedžad-ef. Grabus je napravio pravu renesansu kada je u pitanju organizacija Islamske zajednice.

Prvog dana delegacija je prisustvovala svečanosti u povodu Hafiske dove prvom hafizu Kur'ana Časnog u Sloveniji Spendi Fidaniju - imamu i hatibu džamije u Ljubljani.

U prepunoj sali u prisustvu velikog broja musafira iz Bosne, Hrvatske, Austrije i čitave Slovenije te velikog broja hafiza, izveden je prigodan program i svečano uručenje hafiske diplome, koju je uručio hfz. Mensur-ef. Malkić, koji je ujedno bio izaslanik Reisu-l-uleme mr. Husein-ef. Kavazovića na ovom skupu. On je govorio o važnosti Kur'ana u životu muslimana.

Muftija dr. Grabus se u svojstvu domaćina zahvalio svim gostima, a posebno istakavši historijski značaj ovog čina za muslimane u Sloveniji.

Nakon dove, organiziran je svečani prijem u prostorijama Islamske zajednice, gdje su se prisutnima obratili predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, muftija zenički Ejub-ef. Dautović, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, te predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz-ef. Hasanović.

Drugog dana u nedjelju, muftija Dudić je posjetio Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji, gdje je sa domaćinom muftijom Grabusom razgovarao o saradnji dvaju Mešihata, sa posebnim osvrtom na izgradnju Islamskog centra u Ljubljani, koji je projekat stoljeća kako je istakao muftija Dudic obećavši da će se i muslimani Sandžaka uključiti u izgadnju ovog projekta.

U delegaciji Mešihata su bili i predsjednik Sabora dr. Enes-ef. Svraka i glavni imam Medžlisa IZ-e u Novom Sadu Fadil-ef. Murati.

 

muftija dudic odrzao hudbu u beocinskom mesdzidu

Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena predsjednikom dr. Mevlud-ef. Dudićem, boravila je danas u zijaret Muftijstvu beogradsko-novosadskom. Delegaciju su činili i glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar Asmir-ef. Crnovršanin i sekretar Muftijstva beogradsko-novosadskog Mirza-ef. Murati.

Predsjednik Mešihata je održao hutbu i predvodio džumu namaz u džamiji u Beočinu, dok je efendija Crnovršanin bio hatib na džumi u džematu Adice.

Nakon džume, Muftija je održao sastanak sa predstavnicima Medžlisa IZ-e Beočin, gdje su odbornici iznijeli planove za naredni period.

U Beočinu postoji džamijski kompleks, gdje je pored džamijskog prostora za obavljanje namaza u funkciji muška i ženska abdesthana, šadrvan i gasulhana. Privode se kraju radovi na opremanju stambenog prostora za imama, te halal mesara i kafeterija, čime će se u potpunosti realizirati planirana izgradnja džamijskog kompleksa. 

 

RAMAZANSKI ZIJARETI MUFTIJSTVU NOVOSADSKOM

sejh muhamed muftijstvo novosadsko

Delegacija Mešihata predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, u kojoj su bili direktor Medrese Rešad ef. Plojović i musafir iz Saudijske Arabije šejh Muhamed Abdu-l-Aziz, u subotu i nedjelju, 19. i 20. jula, zijaretila je muslimane u Vojvodini i tom prilikom posjetila Novi Sad, Adice, Veliki Rit i Beočin.

U subotu, nakon iftara u Novom Sadu sa glavnim imamom Fadil ef. Muratijem i vrijednim aktivistima Islamske zajednice, porijeklom iz Sandžaka, obavljena je zajednička teravija koju je predvodio musafir iz Saudijske Arabije, kojom prilikom su prisutni bili u prilici uživati u učenju Kur'ana. Prije namaza se prisutnima prigodnim vazu nasihatom obratio muftija Dudić, i ukazao na važnost prisustva i poštovanja vjere u životu svakog muslimana, ma gdje se našao i u bilo kakvoj situaciji bio, te naglasio da Uzvišeni Allah vjernike štiti i uzdiže shodno njihovom stepenu vjere i predanosti njenim propisima. Nakon namaza prisutnima se obratio i Šejh Muhamed izražavajući svoju radost i oduševljenje što je bio u prilici posjetiti muslimane Sandžaka i Srbije i upoznao se sa njihovim vjerskim vođama i stanjem u kojem djeluju, te stepenom odanosti vjeri, naglasivši da je pripadnost islamu velika čast koju nam je Allah ukazao svima, koje trebamo biti svjesni i izražavati Allahu zahvalnost na tome. 

Šejh Muhamed je pozvao prisutne da svoju djecu odgajaju u Islamu, da ih pouče učenju Kurana, te uputio dovu Uzvišenom Allahu da se i naši unuci za 50 ili 100 godina susreću u ovom gradu i ovim krajevima u mnogo većem broju i boljim i većim džamijama, koje će se, ako Allah da, do tada izgraditi.

Rešad ef. je nakon toga ukazao na vrijednost zadnjih noći mjeseca Ramazana, posebno neparnih, u kojima vjernici trebaju tražiti Kadarsku noć, vrijedniju od 1000 mjeseci, kako Kur'an kaže, te pozvao prisutne da u ovim danima i noćima pojačaju svoj ibadet, posebno učenje Kur'ana, dobrovoljne namaze i dove Uzvišenom, koji su u Kadarskoj noći posebno vrijedni. Tokom nedjelje delegacija je obišla novosagrađenu džamiju u Adicama i tom prilikom obavili zajednički podne namaz, nakon čega je uslijedila posjeta ostalim aktivnim džematima na ovom prostoru: u novosadskim naseljima Veliki Rit i Beočin, gdje je delegaciju dočekivao veliki broj prisutnih, neskrivajući svoju radost zbog posjete i prilike da upoznaju musafira, kako bi mu prenijeli svoje svjedočenje o svom stanju na ovom prostoru, sa željom da ga prenese braći muslimanima u Saudijskoj Arabiji. 

ODBOR MEDZLISA NOVI SAD

Odbor medzlisa Islamske zajednice Novi Sad se zahvaljuje svim donatorima koji su ovaj mjesec ramazan pomogli u organizovanju iftarta u dzematima Novi Sad grad, Adice , Veliki Rit , Beocin i Subotica.Uz dovu da im Allah dz.s podari sve najbolje na ovom , a i na buducem svetu. Odbor medzlisa Islamske zajednice Novi Sad sa radoscu obavestava sve citaoce nasega sajta da je ovoga ramazana na teritoriji Novog Sada organizovano preko 30 iftara za postace.

OTVORENA DZAMIJA U ADICAMA

U petak, 27.06.2014. godine, otvorena je novosagrađena džamija u naselju Adice kod Novog Sada. U ovom naselju živi oko 300 muslimanskih porodica. U prelijepom ambijentu, prije džuma namaza, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, uputio je ramazansku čestitku koju su propratili vojvođanski mediji.

U prepunoj novosagrađenoj džamiji hutbu je održao i džuma namaz predvodio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija Mevlud-ef. Dudić, na kojoj je govorio o značaju novosagrađene džamije za Adice, grad Novi Sad i cijelu Vojvodinu, kao i to da će ovo biti mjesto gdje se šire riječi ljubavi, Božje milosti i sreće za sve ljude koji žive tom prostoru. Muftija Dudić je kazao da muslimani Novog Sada nisu mogli ništa veličanstvenije uraditi, od izgradnje i otvaranja još jedne džamije u ovom mubarek danu.

Nakon džume namaza, uz tekbire, predsjednik Medžlisa IZ-e Novi Sad Sami Tatari se zahvalio svima koji su pomogli izgradnju ove Božje kuće, posebno Mešihatu IZ-e kao najvećem donatoru.

Dovu za hairli otvorenje je proučio direktor Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru Rešad-ef. Plojović.

Ovom veličanstvenom skupu su prisustvovali direktor Centra za humanitarni rad „Hajrat“ Mirsad-ef. Bećirović, glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Sad Fadil-ef. Murati, prof. Senad-ef. Saračević ispred Fakulteta za islamske studije, te svi imami sa prostora Muftijstva novosadskog.

Poslije svečanosti, u haremu novosagrađene džamije, organizirano je zajedničko druženje sa džematlijama ovog džemata, uz prigodno posluženje za sve prisutne.

Kako su sami džematlije istakli, ovo su jedni od najradosnijih trenutaka u njihovim životima.

IFTARI U VOJVODINI

U organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji, a u subotu 28.06.2014. godine, odnosno 1. ramazana, upriličeni su iftari u Novom Sadu, Beočinu, Velikom Ritu i Adicama, na kojima je zajednički iftarilo preko 300 džematlija.  

U predivnom ambijentu u džematskim prostorijama vjernici nisu skrivali radost da je Mešihat IZ-e baš prvi iftar organizirao u njihovim džematima, posebno jer je iftarima prisustvovali članovi delegacije Mešihata predvodene predsjednikom muftijom dr. Mevlud.ef. Dudićem.

U društvu direktora Centra za humanitarni rad Hajrata Mersad-ef. Bećirovića predsjednik je obišao džemate i održao prigodna predavanja.

Ovi iftari su početak iftarskih projekata koji su podržani od strane CHR „Hajrat“ koji funkcionira u okviru Mešihata IZ-e u Srbiji.

Na ovim iftarima je bilo oko 300 prisutno.

 

U petak 21.02.2014. god. predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudic i potpredsjednik Mesihata Resad ef. Plojović posjetili su Muftijstvo novosadsko i dzemate u Novom Sadu i Beocinu.  

Muftija beogradsko-novosadski dr. Mevlud ef. Dudić održao je u mesdžidu u Novom Sadu hutbu o značaju džume i džemata, dok je potpredsjednik Plojović bio hatib u beočinskom mesdžidu.

Nakon džume namaza pomenuta delegacija Mešihata održala je sastanak sa imamima iz Novog Sada, Velikog Rita i Beočina.

SLIKE SA BAJRAM NAMAZA U KOME JE BAJRAM NAMAZ PREDVODIO GLAVNI IMAM U NOVOM SADU FADIL EF. MURATI

Cijenjena braco i sestre , Muftijstvo novosadsko zeli podjeliti ovu radost sa citaocima naseg portala i zahvaliti se dzematu novosadskom na podrsci.

bajram1 bajram 2bajram 3bajram4bajram 5

 

 

Bajram namaz klanjano na 6 mesta

mesdzid novi sad

Na podrucju Novosadskog muftinstva bajram namaz klanjan je na 6 mesta i to u u medzlis odbora Novi Sad, medzlis odbora Beocin , medzlis odbora Subotica, Zrenjanin, Pancevo i V.Rit.Bajramsku hutbu u Novom Sadu je odrzao glavni imam Fadil ef. Murati.Na bajramski namaz kao i svake godine nije bilo mesta da svi vernici stanu u mesdzidu i u pomocne prostorije tako da je veliki broj vernika bajram namaz klanjalo u hodniku koji vodi ka ulazu u samom mesdzidu i ispred mesdzida.Nakon klanjanja bajrama usledila su cestitanje i zijaret mezarima najdrazih te obilasci rodbine i klanja kurbana.

Radovi na mesdzidu i pomocnim objektima muftijstva novosadskog

mesdzid novi sadabdeshana

Muftijstvo novosadsko i Medzlis odbora Islamske zajednice Novi Sad na celu sa muftijom novosadskim Fadil ef. Muratijem se zahvaljuje svim donatorima koji su ucestvovali na rekonstrukciji sjedista muftijstva i glavnog mesdzida u Novom Sadu.

 

 

Posjeta direktora Vakufske direkcije Beogradskom i Novosadskom muftijstvu

hafiz zajimovichafiz senaid

U periodu od 20.06. do 22.06.2013. god. direktor Vakufske direkcije, mr. Senaid Zaimović boravio je u radnoj posjeti Novosadskom muftijstvu.Tom prilikom sastao se sa glavnim imamom Fadil ef. Murati i predsednikom Islamske zajednice hadzdzi Samijem Tatari u kojem su razmatrane trenutne situacije i problemi koje tiste dzemati u Vojvodini.Hafiz Senaid Zaimovic je klanjao dzumu namaz u novosadskom prepunom mesdzidu.Nakon dzume vidno zadovoljni musafir razgovarao je sa dzematlijama koji su pohvalili rad i brigu velikodostojnika islamske zajednice.Nakon toga obisli su dzemate u Velikom Ritu i Beocinu.

Mevludska svecanost

369mevlud

mevlud2

U povodu obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s., u medzlisu Islamske zajednice  Novi Sad upriličena je Mevludska svečanost.

Pred mnogobrojnim džematom, koji je i pored hladnog vremena i jake kise, došao da napoji i zagrije svoje duše predstavili su se imami iz Novog Sada .Na poceku ovog druzenja Fadil ef. Murati je odrzao predavanje na temu ”Muhammed a.s i njegovo misionarstvo” .Nakon predavanja proucen je mevlud i proucena dova.Nakon predavanja sve dzematlije su pozvane u prostorije Muslimanskog Omladinskog Kluba Novi Sad kako bi se pocastili slatkisima.

 

 

Proglas domaCoj i meDjunarodnoj javnosti

Dudic_Proglas

U Srbiji se nad Bošnjacima i muslimanima nastavlja diskriminacija i kršenje ljudskih pojedinačnih i kolektivnih prava.

Ovih dana na meti izvršilaca politike i volje beogradskog režima našla se islamska vjeronauka u osnovnim i srednjim školama. Muslimanska djeca u Novom Sadu i Prijepolju, za razliku od pravoslavnih vršnjaka, lišeni su prava na zakonom garantovanu nastavu o svojoj vjeri.

U nekoliko škola u Tutinu i Sjenici pod pritiskom svojih političkih mentora, mimo zakonske procedure, direktori angažuju nesposobne i nestručne predavače bez potrebnog ovlaštenja legalne, legitimne i tradicionalne Islamske zajednice. I ovo očito ima za cilj intenziviranje pritisaka na čelnike Islamske zajednice koji odlučno i uporno odbijaju poltronski status prema režimu, što je očito jedini način za normalizaciju odnosa sa predvodnicima državne uprave. Ministarstvo vjera u ovom slučaju ponaša se tendenciozno i neodgovorno, što potvrđuje da je zahtjev Islamske zajednice za ostavkom ili smjenom ministra Bogoljuba Šijakovića legitiman i opravdan.

Zbog toga, kao i zbog učestalog kršenja vjerskih, nacionalnih i kulturnih prava, pripadnici Islamske zajednice u Srbiji osjećaju se ugroženo i nesigurno, što predstavlja svojevrsnu prepreku uspostavi stabilnosti ovog prostora. Ovakvim odnosom muslimanima se šalje jasna poruka da svoje potrebe ne mogu ostvarivati, niti probleme sa kojima se suočavaju mogu rješavati kod postojećih nadležnih institucija države Srbije.

Posebno brine činjenica da po pitanju ugroženosti Bošnjaka i muslimana u Srbiji predsjednik Boris Tadić uporno ćuti, zaboravljajući ustavnu obavezu da zaštiti sve građane države koju predvodi, prije nego pruži pomoć svim nosiocima njegovog etničkog imena ma gdje živjeli.

Član Vladine komisije  

za vjersku nastavu u školama

Prof. dr. Mevlud Dudić 

 

AMNESTY INTERNATIONAL : U SRBIJI SE KRSE LJUDSKA PRAVA

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u danas objavljenom izveštaju oljudskim pravima usvetu tokom 2008, u delu o Srbiji, koji je obuhvatio i Kosovo, navodi da je Srbija napredovala u hapšenju ratnih optuženika iprocesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima, ali da jenastavljena diskriminacija manjinskih zajednica, kao inekažnjavanje zaetnički motivisano nasilje.

U izvještaju se govori o stanju u Sandžaku, položaju u kojem se nalazi romska populacija, a najveći dio je posvećen Kosovu.

Snimak stanja ljudskih prava u Srbiji koji je načinio Amnesty International dobar je i sveobuhvatan. Posebno treba pohvaliti činjenicu da se fokusirao na ekonomsku krizu kao izgovor zakršenje ljudskih prava.


Vanredna sjednica Mesihata povodom uvreda i kleveta iznesenih u saopstenju Ministarstva vjera

 

U povodu uvreda i kleveta iznesenih u saopštenju Ministarstva vjera Republike Srbije od 22.05.2009. god. na račun vrhovnog poglavara Islamske zajednice, reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je 25.05.2009. god. održao vanrednu sjednicu i usvojio sljedeće  zaključke: ..

Opsirnije....

ODRZANA REDOVNA SJEDNICA SABORA

Sabor zatražio od Predsjednika Republike, Vlade i Ministarstva vjera da zaustave diskriminatorsko ponašanje državnih organa prema muslimanima i Islamskoj zajednici.

Najviši zakonodavni i predstavnički organ Islamske zajednice, na svom redovnom proljećnom zasijedanju, održanom 09.05.2009. god. u Novom Pazaru, uputio je čestitku svim pripadnicima bošnjačke nacionalnosti u Srbiji u povodu 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave. Tom prilikom, Sabor je obavezao sve ustanove i medžlise Islamske zajednice na području Sandžaka da toga dana na svojim administrativnim objektima istaknu zastavu Islamske zajednice i nacionalnu bošnjačku zastavu.

Sabor je izrazio radost i ukazao na izuzetan značaj najavljene posjete Reisu-l-uleme Sandžaku.

Članovi Sabora izrazili su punu podršku Muftijstvu beogradsko-novosadskom, ulemi i muslimanima tog područja u borbi za očuvanje jedinstva i autonomnosti Islamske zajednice.

Razmatrajući stanje vjerskih prava pripadnika Islamske zajednice, članovi Sabora su jednoglasnom odlukom najoštrije osudili sve učestalije pojave kršenja vjerskih prava i sloboda u Srbiji i pojave diskriminacije nad pripadnicima Islamske zajednice i Islamskom zajednicom od strane državnih organa, zahtijevajući od Predsjednika Republike, Vlade i Ministarstva vjera da zaustave ovu pojavu.

Na ovom zasijedanju Sabor je usvojio godišnji Izvještaj o radu Mešihata, te završni račun za 2008. i prijedlog budžeta za 2009. godinu.

 

ODRZANA 7. REDOVNA SJEDNICA MESIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI

USVOJEN PROGRAM POSJETE REISU-L-ULEME SANDŽAKU - Nakon analize stanja vjerskih prava muslimana u Srbiji, Mešihat je jednoglasno donio odluku o formiranju Savjeta za ljudska prava. Tom prilikom Mešihat je najoštrije osudio učestale pojave diskriminacije muslimana i Islamske zajednice. Na sjednici je data puna podrška programu odbrane Islamske zajednice i aktivnostima na polju internacionalizacije pitanja vjerskih sloboda u Srbiji.

Članovi Mešihata su izrazili javne čestitke Muftiji beogradsko-novosadskom, Glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Novi Sad i pripadnicima Islamske zajednice u Novom Sadu na odlučnom i dostojanstvneom ponašanju prilikom uspješne odbrane prostorija Islamske zajednice u Novom Sadu.

Nakon iscrpnih diskusija, usvojeni su izvještaji o organizaciji hadža, kurbanske akcije i akcije prikupljanja kurbanskih koža.

Mešihat je utvrdio da su izvršene pripreme za održavanje redovnog zasijedanja Sabora Islamske zajednice u Srbiji zakazanog za subotu 9. maja.

Na sjednici je odlučeno da se obnovi Odbor za završetak radova na Islamskom centru Delimeđe, te da se pristupi pripremama za početak radova na izgradnji Islamskog centra u Sjenici.

Tom prilikom usvojena je informacija o nastavku izvođenja građevinskih radova na zgradi islamskog obrazovnog centra Poila u Novom Pazaru.

 

Religija i mediji-Sloboda govora i govor mrznje

Dana 26.04.2009 godine glavni imam u Novo Sadu Fadil ef. Murati učestvovao je na Panel diskusiji “Religija  i mediji: Sloboda govora i govor mrznje”.

Učestvovali su i:

  1. Dr. Zorica Kuburić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

  2. Ankica Dragin, PR Ombudsmana AP Vojvodina

  3. Igor Mihaljević, novinar novosadskog Dnevnika

  4. Danijela Grujić, diplomirani filozof

  5. Čaba Kovač, stalni đakon Katoličke crkve i koordinator Radio Marije

  6. Fadil ef. Murati, glavni imam Islamske zajednice u Novom Sadu

  7. Avram Izrael, predstavnik Jevrejske zajednice

  8. Predstavnik Srpske pravoslavne crkve

Fadil ef. Je između ostaloga kazao:  “Nismo i ne možemo biti zadovoljni trenutnim odnosom većine medija, a naročito Državnim javnim medijskim servisom RTS-om prema Islamskoj vjerskoj zajednici. Znamo za  skorašnja nemila događanja koja su zadesila Islamsku vjersku zajednicu,a koja su bila potaknuta iz Beograda i Crne Gore, a koja su nerealno prenesena od strane mnogih medija i time još vise narušila nasu inicijativu za ujedinjenje muslimanskog naroda na našim prostorima. I ako sam već od ranije napominjao da se u Vladi Srbije mora razmatrati status crkve i samih vjerskih zajednica kroz obilje zakona koji bi trebali biti sveobuhvatni,a u okviru toga razmotriti i odnos medija prema istim,nisam siguran da  ce u skorije vrijeme biti pomaka na tom polju. Država je ta,koja bi putem javnih medijskih servisa realno trebala da dade podjednak prostor za oglašavanje stavova svih vjerskih poglavara,a ne samo,kako je već bio slučaj,da sav medijski prostor oslobodi za neistinita izlaganja Muhameda Jusufspahića,koji uporno iznosi neistinite tvrdnje,a isti taj Državni medijski javni servis ni jednom prilikom se nije udostojio da ugosti glavnog muftiju gospodina Muamera ef. Zukorlića. Takav stav javnog medijskog servisa je poguban i ide na vodu onima koji zele raskol i neslogu medju muslimanima unutar Islamske vjerske zajednice na čitavom prostoru Republike Srbije i Vojvodine.”

 

Novi Sad:Podrska legalnim organima Islamske zajednice

Jučer je održana vanredna sjednica Skupštine Muftijstva novosadskog u prostorijama Medžlisa Izslamske zajednice Novi Sad. Ova sjednica je sazvana zbog bahatog upada u prostorije Medžlisa i pokušaja nasilne smjene Glavnog imama od strane pristalica porodice Jusufspahić.

Nakon sjednice obratili su se glavni imam Fadil ef. Murati i muftija beogradsko novosadski Rešad ef. Plojović.

Skupština Muftijstva je dala punu podršku glavnom imamu Medžlisa IZ Novi Sad Fadil-ef. Muratiju. Također, veliki broj vjernika se okupio ispred prostorija Medžlisa, želeći da stave jasno do znanja da Fadil ef. Murati ima punu podršku svog džemata.

 

Islamska zajednica u Srbiji

Skupština Muftijstva novosadskog


M E D I J I M A


Dana 23.04.2009 godine u prostorijama Medzlisa Islamske zajednice Novi Sad održana je vanredna sjednica Skupštine Muftijstva novosadskog.

Na sjednici Skupštine se razmatralo aktuelno stanje u Islamskoj zajednici, nastalo nakon nasilnog pokušaja oduzimanja službene prostorije glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Novi Sad, Fadila ef. Muratija.

Opsirnije.....

OTKRIVENI NAPADACI NA ISLAMSKU ZAJEDNICU NOVI SAD

FAHRUDIN

2

oPSIRNIJE.......

ZVANICNO SAOPSTENEJ ODBORA MEDZLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE NOVI SAD

U petak 17.04.2009. god. oko 8:30, nekoliko lica, predvođenih Eldinom Ašćerićem, upalo je u kancelariju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Novi Sad, Fadil ef. Muratija i sekretara Muftijstva novosadskog Mirze Muratija, tražeći od njih da napuste službene prostorije, gdje su tom prilikom obijene i zamijenjene brave na kancelariji i molitvenom domu.

U medijima je nezakoniti upad naoružane grupe predstavljen kao „ novi sukob pristalica Zukorlića i Zilkića“, što je uznemirilo vjernike jer je, nažalost, daleko od istine.

Naime, radi se o tome da su odbornici i aktivisti Sulejmana Ugljanina iz Tutina i drugih gradova Sandžaka, potpomognuti porodicom Jusufspahić iz Beograda, još jednom, kao mnogo puta do sada, pokušali da zavode red u Islamkoj zajednici, želeći je potčiniti sebi, ali ovaj put na novom području, u Novom Sadu i Vojvodini, koja je tradicionalno poznata po miru unutar vjerskih zajednica i dobrim odnosima među različitim vjerskim zajednicama, čime su narušili tradicionalni mir i uznemirili, ne samo muslimane na prostoru Vojvodine, već i sve građane ove regije i narušili ugled Islamske zajednice.

Opsirnije.....

MUFTIJA NOVOSADSKI PLOJOVIC PISAO DIREKTORU POLICIJE G-DINU VELJOVICU

Poštovani,

Sigurno ste obaviješteni o događaju u Novom Sadu od 17.04.2009. god. gdje je nekoliko lica u jutarnjim satima, predvođenih Eldinom Ašćerićem, upalo u prostorije Muftijstva novosadskog, to jest kancelariju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Novi Sad, Fadil ef. Muratija i sekretara Muftijstva novosadskog Mirze Muratija, tražeći od njih da napuste prostorije, pod izgovorom da su razriješeni od strane Muhameda Jusufspahića, gdje su tom prilikom obijene i zamijenjene brave na kancelariji i molitvenom domu.

Opsirnije...

 

Pokusan napad na pristalice Islamske zajednice Novi Sad

U nedelju u 22 h preko puta Novosadskog medzlisa pokusan je napad na vernike Islamske zajenice Novi Sad.Kako troje vernika svedoci da je auto bio marke Pasat beogradske registracije i da su ih pratili do odredjenog mesta.Kada su momci primetili daim preti opasnost ubrzo su se vratili u prostorije medzlisa i slucaj je prijavljen policiji.

Pokusaj ubistva

Smajlivic Mirzet - Miki Crnis-Tutin (Potezao pistolj)
Telohranitelj Meha Martinovica i Eldina Ascerica koji je uperio pistolj na vernike Islamske zajednice Novi Sad

Napetostima u Islamskoj zajednici u Novom Sadu nema kraja.Telohranitelj Eldina Ascerica i Meha Martinovica uperio je pistolj na vernika Bajrama Toplicu iz Novog Sada.Kako pojedini mediji navode da u jednog od telohranitelja nije bilo pistolja je neistinita.Za ovaj dogadjaj Islamska zajednica ima svedoke koji nisu Islamske veroispovesti.

Otkriveni Huligani iz nelegalne Islamske zajednice srbije

Komisija za identifikaciju Odbora medzlisa Islamske zajednice na osnovu snimka koji poseduje identifikovala je slijedece osobe:

1.Smajlivic Mirzet - Miki Crnis-Tutin (Potezao pistolj)
2.Balic Nusret - Bozo Dobri Dub-Tutin
3.Adilovic Sead - Ado Raduhovce Tutin Odbornik SDA
4.Hazirovic Edin - Crkvine Tutin Odbornik SDA
5. Muminovic Fahrudin - Raduhovce Tutin

 

U petak 17.04.2009. god. u ranim jutarnjim satima obijene su prostorije Medžlisa Islamske zajednice Novi Sad - kancelarija glavnog imama i mesdžid. Upad su izvršili pristalice porodice Jusufspahić, predvođeni Eldinom Ašćerićem iz Priboja i Mehom Martinovićem iz Bijelog Polja.

Fadil ef. Murati, glavni imam, koji u Novom Sadu radi punih 27 godina, potvrdio je da su tek intervencijom policije provalnici izbačeni iz prostorija Islamske zajednice.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro osuđuje još jedan u nizu napada na službenike i imovinu Islamske zajednice, te zahtijeva od nadležnih organa da efikasno reaguju i privedu pravdi počinitelje ovog vandalskog čina.

Mešihat poziva vjernike da ne nasijedaju na ove i slične provokacije, te da ostanu dosljedni principu mirnog rješavanja problema.

Nasilni upad pristalica porodice Jusufspahic na prostorije IZ-e Novi Sad

Jutros oko osam časova izvršen je upad i obijen je mesdžid u Novom Sadu. Prema svjedočenju glavnog imama u Novom Sadu, koji je ujedno imam i hatib spomenog mesdžida, upad su izvršila lica koja je poslao Muhamed Jusufspahić iz Beograda. Radi se o izvjesnom Edinu Ašćeriću, Mehu Martinoviću i grupi nepoznatih mladih ljudi.

Eldin Ašćerić je student mašinstva iz Priboja koji s vremena na vrijeme obuče imamsku uniformu i pojavljuje se na skupovima Jusufspahića. Meho Martinović je deportovani imam iz Bara koga je Islamska zajednica u Crnoj Gori, zbog disciplinskih prijestupa, izbacila iz službe.

Imam Fadil-ef. Murati je u razgovoru sa nama vidno uzbuđen, plaši se za bezbjednost svoje porodice koja stanuje u neposrednoj blizini mesdžida.

Kako ističe, intervencijom policije provalnici su izbačeni iz prostorija mesdžida, u kojima se ponovo nalaze džematlije na čelu sa svojim imamom.

Fadil-ef. Murati je 27 godina imam u Novom Sadu i uživa povjerenje vjernika. Problemi sa Jusufspahićima traju godinama, ali su eskalirali kada je odbio da izda Islamsku zajednicu i priključi se pučistima poput Zilkića i Jusufspahića.

Mogući motivi upada

Jusfspahići, iritirani pobunom džemata u Bajrakli džamiji u Beogradu, nastavljaju pokušaj otimanja mesdžida u Novom Sadu. Inače, praksa otimanja džamija i mesdžida ovoj skupini nije ništa novo. U proteklom periodu oteto je nekoliko džamija i izbačeno je nekoliko imama širom Islamske zajednice. Nadležni organi MUP-a tada nisu reagovali, a sudstvo te procese namjerno odugovlači.

Nadamo se da će u ovom slučaju državni organi raditi svoj posao i da će spriječiti otuđivanje imovine Islamske zajednice.

UHAPSEN SLUZBENIK RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

GRACA

Hapšenjem u srajevskom naselju Bjelave zaustavljen je lanac krijumčarenja droge. Zanimljivo je da je veliki dio pripadnika te kriminalne grupe iz Sandžaka.

Ono što je indikativno je činjenica da se neki pripadnici ove grupe dovode u vezu sa Ademom Zilkićem i grupom oko njega. U proteklom periodu je u javnosti postalo poznato da je veliki broj lica oko Zilkića i njegove kvazi tvorevine duboko ogrezao u kriminalu i korupciji. Poznato je da je iz te grupe veliki broj lica lišen slobode ili se protiv njih vodi istraga....

OPSIRNIJE....

poziv Skole ekumenizma

skola

Na poziv skole ekumenizma dana 15.02.2008 godine odrzano je predavanje na temu “Muhammed a.s, njegov uticaj na zivot ashaba i danasnjih muslimana ”.Ispred Islamske zajednice predavac je bio glavni imam u Novom Sadu Fadil ef. Murati.

Rodjenje Muhammeda a.s  obeljezen i u Novom Sadu i Beocinu

Muftijstvo Novosadsko, Medžlis Odbora  Novi Sad i Beocin, organizovao je povodom 12. rebiu-l-evvela, dana kada je rođen posljednji Božji poslanik Muhamed a.s., svečanost u Beocinskom mesdzidu (poslije aksam namaza) i u Novosadskom mesdzidu (poslije jacije namaza).
 Svečanost u Novom Sadu je otpočela nakon završetka jacije namaza kada je glavni imam u Novom Sadu Fadil ef. Murati odrzao prigodno predavanje o zivotu i djelovanju Muhammeda a.s na zivot askaba i na danasnji zivot muslimana.Poslije  predavanja Hor Sehid iz Novog Sada i Summaja iz Beocina su izvele nekoliko ilahija na bosanskom i  na albanskom jeziku.Nakon izvodjenja ilahija Fadil ef. Murati i Gzim ef. Plavci su proucili mevlud.
Svečanost je završena dovom koju je proučio Fadil ef. Murati, glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Sad i imam Novosadskog mesdzida, a  prisutni vjernici su nakon dove ispunjenih srca  jedni drugima mubareklisali 12. rebiu-i-evvel.

 

GENOCiD NAD MUSLIMANIMA - GAZA U SLIKAMA

gazagaza 2

Šta reći o narodu koji je stalno Allahove poslanike ili ubijao, ili ih u laž ugonio? Šta reći o onima koji već decenijama sistematski muče, ubijaju i pate goloruki palestinski narod, koristeći najsavremeniju vojnu tehniku i opremu? Šta reći o teroristima i bandi koja opet, po ko zna koji put, bez imalo milosti, stida i morala ubija na stotine naše braće i sestara u zemlji koja je sveta svim muslimanima svijeta?

Pogledajmo samo djeliće patnje kroz koje opet prolaze muslimani Palestine, kako bi u svojim dušama oživjeli mržnju prema zločincima i suosjećanje sa žrtvama. To će nam pomoći da nanovo razmislimo o načinima na koje možemo pomoći bratskom narodu čija agonija patnje, bola i progona traje više nego prosječan ljudski život. Gledajmo kako bi iskrenije molili Uzvišenog Allaha da uništi zločince lišene svakog epiteta ljudskosti i humanizma, a u isto vrijeme i razmislili o konkretnim koracima i metodama koje će nanijeti štetu zločinačkom cionističkom okupatoru. Bojkot njihovih proizvoda je nešto što možemo učiniti svi, i na taj način umanjiti priljev materijalnih sredstava iz kojih se financira okupiranje Palestine i ubijanje njenih stanovnika. 

Gledajmo, razmišljajmo i činimo konkretne korake. Ne zaboravimo našu braću u svojim dovama.

Bajramska hedija za najsiromaŠnije porodice u AP Vojvodini

Internacionalna Islamska organizacija iz Saudijske Arabije i u organizaciji Dr. Muhameda Arucija   iz Tusrske su drugog i treceg dana Kurban bajrama donirali su medzlisima u Vojvodini 2,5 tone mesa.Meso je bilo u paketima od po 2,5 kilograma i ono je bilo podeljeno najugrozenijim muslimanima sa ovih podrucja.Meso je bilo podeljeno u N.Sadu ,Subotici,Beocinu,V.Ritu i Adicama.

Muftinstvo novosadsko se zahvaljuje donatorima i nada se dace ovih aktivnosti biti jos uz Allahovu dz.s pomoc i u narednom periodu jer se srca vernika odazivaju na poziv svoga Gospodara.

Muslimanski omladinski klub

Medzlis Islamske zajednice Novi Sad i Muslimanski Omladinski klub poceo je da organizuje kurs arapskog pisma i casove informatike.U tu svrhu Medzlis Islamske zajednice je donirala 6 kompjutera Muslimanskom omladinskom klubu.Svi zainteresovani se mogu javiti u kancelarijama Muslimankog Omladinskog Kluba ili kod glavnog imama Fadila ef. Muratia.

SaopCenje u povodu napada na prostorije IZ-e u Sloveniji

nana

Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji oglasio se saopćenjem za javnost u povodu napada na prostorije Islamske zajednice.

U saopćenju se ističe "U noći sa petka na subotu, 28. novembra 2008. godine, nepoznati počinioci počinili su vandalizam na objektu Islamske zajednice u Republici Sloveniji u Grablovičevoj ulici 14.

Razbijen je prozor na ulazu u zgradu. Policija je bila odmah obavještena koja je odmah izvršila uviđaj i ocjenila nastalu štetu.
Nepoznati počitelj ostavio je za sobom tragove krvi što će policiji olakšati u traženju krivca.
U Islamskoj zajednici takva djela osuđujemo i žalimo da se takvo nešto može i dogoditi. Očekujemo, da će policija uraditi svoj posao te da će u buduće spriječiti takva nedjela

Pomoc najugrozenijim muslimanima u AP Vojvodini

Pod pokroviteljstvom Internacionalne Islamske organizacije iz Saudijske Arabije i u organizaciji Dr.Muhameda Arucija iz Istanbula su 17.11.2008 godine donirali medzlisima u Vojvodini 800 prehrambenih paketa.Prehrambeni paketi su bili podeljeni najugrozenijim muslimanima sa ovih podrucja.Paketi su bili podeljeni u N.Sadu ,Subotici,Beocinu,V.Ritu i Adicama. Medzlis Odbora Islamske zajednice Novi Sad se zahvaljuje donatorima i organizatoru dr. Muhamedu Aruciju i nada se dace ovih aktivnosti biti jos uz Allahovu dz.s pomoc i u narednom periodu jer se srca vernika odazivaju na poziv svoga Gospodara.

Sportski susreti u organizaciji Muslimanskog Omladinskog Kluba

Dana 19.10.2008 godine u organizaciji Muslimanskog Omladinskog Kluba organizovan je sportski turnir.Ucesce su uzele ekipe iz Adica, Velikog Rita, Grada i Beocina.U prelepoj Islamskoj atmosferi na pocetku susreta asere je proucio Mirza ef. Murati nakon cega je sportski turnir je poceo. Nakon sportske aktivnosti u Novosadskom mesdzidu klanjali smo ikindiju namaz nakon cega je glavni imam Fadil ef. Murati odrzao predavanje na temu “Islamsko bratstvo” .Nakon predavanja gosti su se pocastili sokovima.Zamolimo Allah adz.s da ovakih Islamskih druzenja bude sto vise u Novosadskom mesdzidu.

Osnovan Muslimanski Omladinski Klub u

Novom Sadu

            Na inicijativi imama u Velikom Ritu Mirze ef. Muratika na podrucju medzlisa Islamske zajednice Novi Sad formiran je ogranak Muslimanskog Omladinskog Kluba.Na skupstini MOK-a formirano je predstavnistvo Muslimanskog Omladinskog Kluba.Za predsednika Muslimanskog Omladinskog Kluba izabran je Mirza ef. Murati, za potpredsednika Safet Brahimi i za sekretara Mumin Selimi.Na sejdnici Muslimanskog Omladinskog Kluba donete su odluke tj. smjernice  o buducem radu MOK-a.

Glavni Muftija na iftaru u Novom Sadu


Dana 23.09.2008.godine u Novom Sadu, održan je iftar pod pokroviteljstvom Glavnog muftije IZ – e u Srbiji Muamera ef. Zukorlića. Uloga domaćina pripala je beogradsko novosadskom muftiji Rešadu ef. Plojoviću koji je zajedno sa glavnim imamom Fadil ef. Muratijem i predsjednikom Medžlisa IZ – Novi Sad h. Zija Zekirom organizovao i pripremio sve detalje vezane za realizaciju ove iftarske večere koja se po prvi put nakon objedinjavanja IZ – u Srbiji održava u Vojvojvodini, odnosno njenom glavnom gradu.
Na večeri, u strogom centru grada, na Trgu Miletićevog spomenika , u hotelu „Vojvodina“ okupilo se preko dvije stotine ljudi koji su nakon večere budno i sa puno imanske energije slušali obraćanje prvo beogradsko novosadskog muftije a onda i obraćanje Glavnog muftije koji je u svom govoru podvukao važnost ovakvih posjeta i iftara radi učvršćivanja međumuslimanskih veza što doprinosi međusobnom razumijevanju i dovodi do brige i pružanja pomoći svakom pojedincu unutar muslimanskog korpusa. Muftija je poručio muslimanima u Vojvodini da oni neće biti ostavljeni na nikakvu muku i tegobu.
Nakon iftara klanjala se teravija u prepunom novosadskom mesdžidu. Druženje sa džematlijama je nastavljeno u prostorijama medžlisa do kasno u noć.

Muftija u posjeti Medžlisu IZ – e Beočin


U društvu domaćina muftije Rešad ef. Plojovića, Glavni muftija IZ – e u Srbiji Muamer ef. Zukorlić obišao je Beočin i tamošnje muslimane. U razgovoru sa vjernicima i predsjednikom Medžlisa IZ – Beočin Bekimom Murinom muftija je izrazio zadovoljstvo što su džematlije u Beočinu izgradile džamiju i podstakao ih da nastave sa ovim tempom kako bi sazidali munaru, te na placu kojeg je kupila naša IZ – za potrebe ovog džemata dovrše prateću zgradu sa gasulhanom i ostalim prostorijama. U tu svrhu im je obećano još donacija od strane IZ – e, te pomoći u svakom smislu kako bi se poboljšali životni uslovi vjernika muslimana u ovom džematu.

 

Primanje islama u Vojvodini

Novi Sad

slika

slika2

Dana 16.08.2008.desio se nesvakidasnji dogadjaj prelaskom na islam ,ili bolje receno vracanje staroj veri dve nase sestre.Jesira i Natasa su odlucile prihvatiti islam u novosadskom mesdzidu, pred imamom Fadilom ef.Muratijem i mnogobrojnim dzematlijama koji su se okupili da bi bili svedoci ovog radosnog cina.Tom prilikom je Fadil ef. Murati kazao da je ovo veliki i hrabar korak.Takodje je naglasio da je kelime i sehadet legitimacija muslimana i kljuc dzenneta.Nakon kratkog vaza Jasira i Natasa su izgovorile sehadet.Jasira je izrazila zelju da se nakon izgovorenog sehadeta zove Jemina a Natasina zelja je bila da se zove Emina.Molimo Allah adz.s. da ovakve nesvakidasnje dogadjaje ubuduce budu sve cesce u Novosadskom mesdzidu.

Veliki rit

Dana 01.09.2008 posle teravije namaza u mesdzidu u Velikom Ritu Nikolic Svetlana, a sada Fatima izgovorila je kelimeh i sehadet i tim gestom posvedocila svoju pripadnost islamu.Tom prilikom je Mirza ef. Murati ukazao na vaznost kelime i sehadeta i na druge stubove islama.Posle izgovaranja kelime i sehadeta prisutne dzematlije su ovaj nesvakidasnji dogadjaj propratili tekbirima i  suzama radosnicama.Ovo je trece prihvatanje islama na teritoriji Novog Sada u poslednjih mesec dana.Neka nam Allah dz.s. pomogne i da snage da ubuduce ovakvi dogadjaji budu sve cesci.

 UJEDINJENE NACIJE OSUDILE MEDIJE ZA DISKRIMINACIJU PREMA ISLAMU

Vijeće za ljudska prava pri UN-u izglasalo je nedavno rezoluciju kojom je osudilo vrijeđanje islama u medijima.
Vijeće je osudilo ulogu medija u podsticanju nasilja, ksenofobije, netolerancije i diskriminacije prema islamu, prenio je AFP.
Rezolucija je izglasana na zahtjev Organizacije islamske konferencije koja je izrazila duboku zabrinutost zbog izjednačavanja islama s terorizmom, nasiljem i kršenjem ljudskih prava. Rezolucija je usvojena s 21 glas za, 14 uzdržanih i 10 protiv.
Nedavna britanska studija koja je izučavala ulogu medija u zaključku markira medije i filmsku industriju kao krivce za “ovjekovječenje” islamofobije, predrasuda, demoniziranja muslimana i Arapa, koji su isključivo predstavljeni kao nasilne, opasne i prijeteće osobe.
Rezolucijom se zemlje članice pozivaju da zaštite religije od blasfemije.

autor:Preporod


“Uticaj Islama u 21 veku”

 

Na poziv skole ekumenizma dana 01.03.2008 godine odrzano je predavanje na temu “Uticaj Islama u 21 vjeku”.Ispred Islamske zajednice predavac je bio Mirza ef. Murati. Na pocetku predavanja bilo je receno da Islam covjeku dopusta vrlo siroke mogucnosti sve dok on nedjeluje u suprotnostima propisa vjere.Islam nije samo “vjerovanje srca” nego i jasno definiran program individualnog i drustvenog zivota.Na kraju ucesnici seminara postavljali su pitanja, a izmedju ostalog najvise pitanja je bilo o ulozi zene u Islamu.U kome je predavac ukazao stav Islama o polozaju zena o kome govori Quran i Hadis Muhammeda a.s.

UKIDANJE ZABRANE NOŠENJA MARAMA NA UNIVERZITETIMA U TURSKOJ

Vladajuća turska islamistička Partija pravde i razvoja (AKP) i opozicijska Partija nacionalističkog pokreta (MHP) sporazumjele su se u četvrtak da sarađuju na ukidanju zabrane nošenja marama na univerzitetima, što bi moglo razljutiti sekularnu elitu u zemlji, javila je agencija Reuters.
"Sporazum je postignut... pitanje marama je ocijenjeno u skladu s pravima i slobodama, tako da se nastavlja tehnički dio posla (ukidanja zabrane)", navedeno je u zajedničkom saopćenju partija AKP i MHP.
Najnoviji dogovor ovih dviju stranaka mogao bi uticati na jačanje zategnutosti u Turskoj koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, jer pretpostavlja amandmane na članove 10 i 42 turskog ustava.
Turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu je potrebna podrška MHP-a u parlamentu za amandmane na postojeći ustav.
Sekularna elita u čijem su sastavu generali vojske, suci i rektori univerziteta zabranu nošenja marama za žene smatraju ključnom za odvajanje države i vjere.
Sekularisti optužuju stranku AKP da nastoji vratiti primat islamske vjere, što Erdogan opovrgava.
Erdoganova supruga i kćerke nose islamsku maramu, dok on insistira na tome da je to "pitanje ljudskih sloboda" u zemlji u kojoj dvije trećine žena pokriva glavu.
Javno mnijenje u Turskoj je sve naklonjenije ukidanju zabrane nošenja marama na univerzitetima, prenijela je britanska agencija.

FENA

HIDZRETSKA NOVA GODINA OBELEZENA I U VOJVODINI

vatromet

hidzra

Devetog januara 2008. godine, poslije aksam namaza ispred mesdzida u Beocinu odrzana je prigodna hidzretska manifestacija u kojoj su prisustvovali gl. imam za Novi Sad Fadil ef. Murati ,Gzim ef. Plavci i celnici opstine Beocin.U sklopu programa, prvo je beocinski hor "SUMAJA" izveo nekoliko preljepih ilahija ,a potom je Fadil ef. Murati odrzao predavanje o hidzri u kome je naglasio sta znaci hidzra muslimanima u danasnjem vremenu.Poslije prigodnog predavanja Fadila ef. Muratia dovu je proucio Beocinski imam Gzim ef. Plavci, uputivsi tom prilikom cestitku muslimanima, zazeljevsi im mnogo srece u Novoj hidzretskoj godini.Ovaj divan novogodisnji program pratilo je oko sedamdesetak dzematlija.Dok su dzematlije u dzamiji jedni drugima cestitali Novu hidzretsku godinu, iznad dzamije se zasvijetlilo nebo.Bio je to prekrasan vatromet u trajanju od pola sata, koji su prisutni sa uzivanjem pratili.Nakon svecanosti Skupstina opstina Beocin je priredila u Domu kulture svecanu veceru povodom nove hidzretske godine.Bilo je ovo dostojanstveno obeljezavanje Muslimanske hidzretske nove godine na podrucju Vojvodine.

 

Autobus se zapalio, sve izgorjelo sem Kuran i Kerima

Petak 19.10.2007, 22:21

U blizini turskog glavnog grada Ankare na putu kod mjesta Elmadag, u putničkom autobusu došlo je do stravičnog požara. Požar koji je zahvatio autobus u predjelu motora vrlo brzo je zahvatio cijeli autobus u kojem je u tom trenutku bilo 44 putnika.
Autobusom koji je išao iz Kajserija za Istanbul upravljao je Abdulah Bal je vrlo brzo evakuisan i putnici su spašeni. Nažalost za iznošenje stvari nisu imali vremena i ubrzo je sve što se nalazilo unutra izgorjelo sem Kur'an i Kerima koji je jedan putnik zaboravio u autobusu. Kada se sve završilo putnici i vatrogasci nisu mogli da vjeruju svojim očima, videvši da je u pepelu koji je ostao iza požara od svih stvari netaknut, ostao jedino Kur'an i Kerim.

 

Bajram namaz klanjano na 5 mesta

Na podrucju Novosadskog muftinstva bajram namaz klanjan je na 5 mesta i to u u medzlis odbora Novi Sad, medzlis odbora Beocin , medzlis odbora Subotica,Beocin i V.Rit.Bajramsku hutbu u Novom Sadu je odrzao glavni imam Fadil ef. Murati.Na bajramski namaz kao i svake godine nije bilo mesta da svi vernici stanu u mesdzidu I u pomocne prostorije tako da je veliki broj vernika bajram namaz klanjalo u hodniku koji vodi ka ulazu u samom mesdzidu usledila su zatim cestitanje i zijaret mezarima najdrazih te obilasci rodbine i klanja kurbana.

Bajramska hedija za najsiromasnije porodice u AP Vojvodini

Internacionalna Islamska organizacija iz Saudiske Arabije i Deniz Feneri dernegi  iz Tusrske su drugog i treceg dana Kurban bajrama donirali su medzlisima u Vojvodini 2,5 tone mesa.Meso je bilo u paketima od po 3,5 kilograma i ono je bilo podeljeno najugrozenijim muslimanima sa ovih podrucja.Meso je bilo podeljeno u N.Sadu ,Subotici,Beocinu,V.Ritu i Adicama.
Muftinstvo novosadsko se zahvaljuje donatorima i nada se dace ovih aktivnosti biti jos uz Allahovu dz.s pomoc i u narednom periodu jer se srca vernika odazivaju na poziv svoga Gospodara.

KURAN NAPISAN 1203. GODINE PRODAN NA AUKCIJI

kuran_casni_big

Kur'an napisan 1203. godine, za koji se vjeruje da je najstariji poznati kompletan primjerak, prodan je za više od 2,3 miliona dolara na aukciji.

Sveta knjiga čija je početna cijena procijenjena na 715.000 dolara, dostigla je vrijednost 2.327.300 dolara na aukciji u Londonu, saopćila je aukcionarska kuća Christie's.

To je rekordna aukcijska cijena za Kur'an ili za bilo koju vrstu islamskog rukopisa, saopćio je Christie's.

Skoro kompletan kufijski Kur'an iz 10. stoljeća, za koji se smatra da je iz sjeverne Afrike ili s Bliskog istoka, prodan je za 1.870.000 dolara.

Obje knjige je ponudilo na prodaju Hispaničko društvo Amerike, a nabavili su ih trgovci u Londonu, saopćio je Christie's, prenosi Fena.

Dzamija u fioci

mesdzid_novosadski

Molba Islamske zajednice Vojvodine za gradnju islamskog centra s džamijom i pratećim objektima, upućena Skupštini grada pre više od tri godine, nikad nije razmatrana. U Vojvodini ima oko 50.000 muslimana, a samo u Novom Sadu oko 20.000, ali nema nijedne džamije. Ipak, prva bogomolja, ne računajući pet postojećih molitvenih domova, gradi se u Subotici, gde je Islamska zajednica naišla na razumevanje lokalne samouprave.
– Negde su nam nadležni organi izlazili u susret, a negde nisu. Ima još dosta nerešenih pitanja, a negde čak ni odgovore nismo dobili. Više od 15 godina tražimo lokaciju za izgradnju islamskog centra u Novom Sadu. Tada smo se obraćali onoj socijalističkoj vlasti, a pre tri godine uputili smo molbu Skupštini grada da nam se dozvoli gradnja islamskog centra s džamijom i pratećim objektima. Međutim, to pitanje nikad više nije potegnuto, nego uvek završi u nekoj fioci. U Novom Sadu ima 20.000 muslimana, a nijedan odbornik musliman ne sedi u gradskom parlamentu – kaže hadži efendija Fadil Murati, glavni imam za Vojvodinu iz Novog Sada.
Najviše muslimana je u Beočinu, Novom Sadu i Velikom ritu, ali i u Zrenjaninu, Subotici, Bačkom Novom Selu... Osim u Novom Sadu, registrovane su bogomolje u Beočinu, Velikom ritu, Zrenjaninu i Subotici, i tu se obavljaju svakodnevni verski obredi. Takođe, u pokrajini ima pet muslimanskih grobalja.

– Mi pokušavamo 15 godina da u Novom Sadu napravimo islamski centar, ali ne nailazimo na podršku ni grada ni pokrajine. Taj islamski centar trebalo bi da ima kancelarije za administraciju zajednice, džamiju i prateće objekte za smeštaj gostiju. To imate svuda u svetu i ne vidim šta je tu sporno da se sličan centar izgradi i u Novom Sadu. S druge strane, u Subotici smo dobili pozitivan odgovor i u toku je izgradnja džamije. To će biti prva izgrađena džamija još od odlaska Turaka. U međuvremenu, ništa nije građeno, samo je rušeno – kaže Murati.
Nakon talasa nasilja nad Srbima na Kosovu, u martu 2004, huligani su iz revanšizma polomili vrata i prozore Islamske zajednice na Futoškom putu. Ali to nije naišlo na osudu gradskih čelnika.

– Nije lako danas, nakon svega što se dešavalo i ovde i u Bosni, biti musliman u Vojvodini. Ja često kažem da u Bosni i Hercegovini nije bio verski nego zverski rat. A ja te ružne stvari želim da zaboravim. Gledaju nas kao građane drugog reda. Kao da smo svi ubice, koljači, teroristi i ne znam šta sve. A to nije tako. I kod drugih verskih skupina imate razne ljude. Čovek može biti samo dobar ili loš. Mislim da bi ljudi trebalo da se upoznaju sa svim aspektima vere da bi shvatili da tu nema ničega čega se treba bojati – kaže Murati.

Zazori i predrasude

Naročito nakon 11. septembra, u svetu vlada neka vrsta zazora i predrasuda prema muslimanima. Događaji od 2004. pokazuju da slični stavovi vladaju i kod nas.

– Postoji neka predstava da je musliman potencijalni terorista, i to od davnina prati muslimanski narod. A terorizam je u islamu strogo zabranjen. Islam se pokušava prikazati kao teroristička vera. A kada se nešto dogodi u Baskiji ili Irskoj, niko ne govori o katoličkom terorizmu. Da su Turci bili takvi kakvima se opisuju, danas na Balkanu ne bi bilo nikog ko nije musliman. Islam se predstavlja kao neka babaroga. Muslimani i hrišćani potiču od istog oca i iste majke, a međukonfesionalni odnosi se ne mogu nazvati dobrim ako se jednoj strani ne daju prava koja ima druga. A muslimani u Vojvodini upražnjavaju verske obrede po kućama – kaže imam Fadil Murati.

 

Serijatsko vencanje u medzlisu Islamske Zajednice Novi Sad

Na Podrucju medzlisa Islamske zajednice Novi Sad nasi mladi clanovi sve cesce stupaju u brak serijatskim vencanjem.Tako su 11.04.2007 godine Hadzic Fahrudin i Sadiku Emina pred glavnim imamom Fadil ef. Muratijem rekli sudbonosno da i uplovili u zivot zajednicki kao dobri i cestiti muslimani. Pozelimo im svako dobro, dovom Allahu dz.s a im podari svako dobro na ovom svijetu. Amin.

Obaveštenja:

KONTAKT ISLAMSKE ZAJEDNICE

NOVI SAD

+38121-6619444

+381641274367

Ul. Futoska 61

Islamska Zajednica Vojvodine - Futoška 61, 21000 Novi Sad, tel/fax: (00 381) 21 6619444, Žiro račun: